Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Πολυτέλεια παλιάς εποχής

IMG_8102

Υπέροχες στοές, αρχιτεκτονικά αριστουργήματα, υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη. Από τις πιο γνωστές η Galleria Vittorio Emanuele στο Μιλάνο , η Galerie de la Reine στις Βρυξέλλες,  το Μädler Passage στην Λειψία με το περίφημο εστιατόριο Auerbachs Keller που ενέπνευσε τον Γκαίτε όταν έγραφε τον «Φάουστ»,   και άλλες πολλές, περισσότερο ή λιγότερο γνωστές. Οι στοές με τους επιβλητικούς θόλους τους, με τα  καταστήματά τους –πανάκριβα συνήθως-, με τα καφέ τους, με τις διακοσμητικές τους λεπτομέρειες, προσφέρουν μια αίσθηση πολυτέλειας, μια όαση ηρεμίας μακριά από τα αυτοκίνητα και τους άλλους θορύβους της πόλης και χρησιμεύουν σαν καταφύγιο όταν κάνει κρύο, όταν βρέχει ή όταν έχει υπερβολική ζέστη.

IMG_7948

Στην μακρινή Μελβούρνη της Αυστραλίας υπάρχουν δυο πανέμορφες στοές που θυμίζουν τις αντίστοιχες Ευρωπαϊκές. Eίναι η Royal Arcade που φτιάχτηκε το 1870 από έναν Άγγλο αρχιτέκτονα στα πρότυπα των αντίστοιχων ιταλικών και γαλλικών στοών, και η Block Arcade  λίγο μεταγενέστερη της Royal. Άγρυπνοι φρουροί της Royal Arcade, οι Gog και Magog,  δυο ξυλόγλυπτες φιγούρες που περιστοιχίζουν ένα μεγάλο ρολόϊ και ζωντανεύουν κάθε μια ώρα. Στην Block Arcade δεν μπορεί να προσπεράσει κανείς την βιτρίνα του ζαχαροπλαστείου, ή για την ακρίβεια του τεϊοποτείου, Hopetoun ούτε την ουρά που σχηματίζεται απ’έξω για ένα τραπέζι. Τα τραπέζια είναι λίγα, η διακόσμηση εντυπωσιακή και τα γλυκά αρκετά νόστιμα.

IMG_7943

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.