Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

H αντίφαση της σύγχρονης τέχνης

la-controversia-del-arte-contemporaneo-en-el-palacio-de-versalles-01

Το 2008 ξεκίνησε στις Βερσαλλίες ένα πρόγραμμα περιοδικών εκθέσεων, στο πλαίσιο του οποίου τα έργα των σύγχρονων καλλιτεχνών, κυρίως γλυπτά, δημιουργούν έναν διάλογο με τις εγκαταστάσεις του ιστορικού τόπου κατοικίας του Λουδοβίκου XIV.

giuseppe penonespazio_di_luce_2-_credit_tadzio-jpg

Η εναρκτήρια έκθεση με θέμα «Let Them See Kitsch» αποτέλεσε ένα αφιέρωμα στο έργο του Jeff Koons ( link το άρθρο μας) με σημείο αναφοράς την περίφημη φράση « Ας φάνε τότε παντεσπάνι», που αποδίδεται στην Μαρία Αντουανέττα. Η βασίλισσα λέγεται ότι είπε αυτή την φράση, αγνοώντας τα αιτήματα του λαού που πέθαινε από την πείνα λόγω της βαριάς φορολογίας που είχε επιβάλλει το στέμμα.

Anish-Kapoor-“Dirty-Corner”-2011-2015

Η αρχική έκθεση πραγματοποιήθηκε με τη χορηγία του γάλλου εκατομμυριούχου Francois Pinault που έχει στην κατοχή του πάνω από δώδεκα έργα του Jeff Koons. Γι’αυτό τον λόγο η έκθεση δέχθηκε πολλές επικρίσεις, καθώς και θεωρήθηκε  προμελετημένο σχέδιο για να εκτιναχθεί η αξία των έργων του συγκεκριμένου καλλιτέχνη.

bernar-venet-versailles-1

Διευθύντρια αυτής της σειράς των μεγάλων εκθέσεων υπήρξε από την αρχή η επιλεγμένη από τον τότε Γάλλο πρόεδρο Nicholas Sarkozy και παρά την έλλειψη διαπιστευτηρίων στα πολιτιστικά, η Catherine Pegard, μια δημοσιογράφος αφιερωμένη στην πολιτική.

olafur-eliasson-baroque-baroque-tba21-thyssen-bornemisza-art-contemporary-designboom-11

Υπό την διεύθυνσή της αποκτήθηκαν έργα για τη μόνιμη συλλογή του παλατιού των Βερσαλλιών, έργα σύγχρονης τέχνης που έγιναν αποδεκτά ώστε ν’αντιπαρατεθούν στον κλασσικό χαρακτήρα του χώρου.

dfd2b4f7aef080710fb0a7aa612b9c2a

Το καλοκαίρι του 2016 και παρά τις προβλέψεις περί του αντιθέτου, η θητεία της παρατάθηκε για ακόμη τρία χρόνια. Για να αποσοβήσει τις κριτικές, εκείνη  δήλωσε ότι οι μελλοντικές εκθέσεις  δεν θα είναι αφιερωμένες σε έναν καλλιτέχνη αλλά θα έχουν συλλογικό χαρακτήρα κι αυτό για να σωπάσουν οι φωνές που υποστήριζαν ότι οι εκθέσεις λειτουργούσαν σαν μοχλός κερδοσκοπίας στο χρηματιστήριο της τέχνης και υποκινούνταν από οικονομικά συμφέροντα.

la-controversia-del-arte-contemporaneo-en-el-palacio-de-versalles-06

Το 2015, στη διάρκεια της έκθεσης του Anish Kapoor, μια από τις εγκαταστάσεις υπήρξε αντικείμενο βανδαλισμού, τρεις φορές,  με αντισημιτικά συνθήματα.

03

Αυτοί είναι οι καλλιτέχνες που εκλήθησαν να εκθέσουν στο παλάτι των Βερσαλλιών μετά τις ΗΠΑ (που εκπροσώπησε ο Koons το 2008) :

Xavier Veilhan, 2009, Takashi Murakami, 2010, Bernar Venet, 2011, Joana Vasconcelos, 2012, Giuseppe Penone, 2013, Lee Ufan, 2014, Anish Kapoor, 2015, Olafur Eliasson, 2016.

la-controversia-del-arte-contemporaneo-en-el-palacio-de-versalles-07

Πηγή:

http://fahrenheitmagazine.com/arte/la-controversia-del-arte-contemporaneo-en-el-palacio-de-versalles/

la-controversia-del-arte-contemporaneo-en-el-palacio-de-versalles-04

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.