Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Ένα παλιό και ξεχασμένο Νόμπελ λογοτεχνίας

Sigrid_Undset_youngSigrid_Undset_1928

Στους Σκανδιναβούς δεν αρέσει να τους λένε Σκανδιναβούς για διάφορους γεωγραφικούς και πολιτικούς λόγους. Προτιμούν τον ορισμό Nordic, Βόρειοι. Εμείς βέβαια θα συνεχίσουμε να τους λέμε Σκανδιναβούς γιατί έτσι τους μάθαμε.

Οι χώρες αυτές, εκτός του ότι συνδέονται με τα βραβεία Νόμπελ, έχουν τώρα τελευταία μεγάλη παραγωγή βιβλίων. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι οι μισοί κάτοικοι της Ισλανδίας είναι συγγραφείς και οι άλλοι μισοί αναγνώστες. Τα αστυνομικά και τα θρίλλερ των Σκανδιναβών είναι διάσημα σ’όλο τον κόσμο και έχουν δώσει τροφή για ταινίες και σειρές. Stieg Larsson, Jo Nesbo είναι πλέον ονόματα γνωστά τοις πάσι. Για να μην πούμε για τον Γιούνας Γιούνασσον και τον Εκατοντάχρονο που πήδηξε απ’το παράθυρο και έγινε μπεστ-σέλλερ σ’ολόκληρο τον κόσμο. Ή για τον Καρλ Ούβε Κνάουσγκορντ που έχει διχάσει το αναγνωστικό κοινό παγκοσμίως σε δύο στρατόπεδα με την μακροσκελή αυτοβιογραφία του. Είναι σχοινοτενής χωρίς λόγο ή το λογοτεχνικό του ύφος είναι μοναδικό και αξεπέραστο;

Μεγάλα ονόματα των γραμμάτων ήταν και είναι φυσικά ο Ίψεν, ο Στρίντμπεργκ, ο Κνουτ Χάμσουν, η Σέλμα Λάγκερλεφ, η Άστριντ Λίντγκρεν, η Κάρεν Μπλίξεν και άλλοι πολλοί.

Πρόσφατα ανακάλυψα δυο Νορβηγίδες που δεν τις γνώριζα. Η μία είναι σύγχρονή μας, μια νέα κοπέλα που σπούδασε κοινωνική ανθρωπολογία και έγραψε από αυτή την σκοπιά μερικά ενδιαφέροντα βιβλία. Η Erika Fatland καταπιάνεται με δύσκολα θέματα που θέλουν γερό στομάχι αλλά και θάρρος για να τα διερευνήσεις. Στο βιβλίο της Χωριό των αγγέλων μιλάει για την σφαγή του Μπεσλάν ενώ στο άλλο της βιβλίο με τίτλο Η χρονιά χωρίς καλοκαίρι συναντιέται με επιζήσαντες της δολοφονικής μανίας του Μπρέϊβικ στην πατρίδα της, την Νορβηγία. Στο τελευταίο της βιβλίο Σοβιετιστάν περιδιαβαίνει κάποιες πρώην σοβιετικές κτήσεις που είναι ως επί το πλείστον δικτατορίες, όπως το Τουρκμενιστάν, Ουζμπεκιστάν κ.ο.κ. στην Κεντρική Ασία, μέρη που παραμένουν άγνωστα στον πολύ κόσμο.

Πολλά χρόνια πριν μια φίλη μου διάβαζε στα αγγλικά μια τριλογία της Sigrid Undset, η οποία είχε τιμηθεί με το Νόμπελ λογοτεχνίας το 1928. Mου είχαν κάνει εντύπωση τα ωραία εξώφυλλα καθώς και το πόσο απορροφημένη έμοιαζε η φίλη μου. Γι’αυτό πάντα έλεγα ότι κάποτε θα ήθελα κι εγώ να διαβάσω τα τρία αυτά βιβλία που εκτυλίσσονται στην Σκανδιναβία του Μεσαίωνα και έχουν ηρωίδα την Kristin Lavransdatter. Η παλιά  μου επιθυμία έγινε εν μέρει πραγματικότητα όταν βρήκα πρόσφατα σ’ένα κατάστημα με διάφορα μεταχειρισμένα βιβλία το πρώτο μέρος της τριλογίας που έχει τίτλο «Το νυφικό στεφάνι». Στον πρώτο τόμο παρακολουθούμε την παιδική ηλικία της Κριστίν, την ενηλικίωσή της, τις περιπέτειες της οικογενείας της καθώς και τις δικές της αισθηματικές περιπέτειες.

Είναι προφανές ότι η συγγραφέας είχε ερευνήσει το ιστορικό πλαίσιο καθώς παραθέτει, όπου δεί, σημειώσεις με πληροφορίες για τίτλους ευγενείας, επαγγέλματα και έθιμα του Μεσαίωνα στην περιοχή. Το βιβλίο είναι καλογραμμένο και κρατάει τον αναγνώστη σε αγωνία δημιουργώντας του έντονα συναισθήματα. Τώρα δεν μένει παρά να βρω και τα δυο άλλα βιβλία της τριλογίας…

IMG_0193

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.