Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Η Μεγάλη Τρομοκρατία

Isaak_Brodsky_stalin02

Είκοσι εκατομμύρια ανθρώπους (εξήντα εκατομμύρια αν υπολογιστούν και οι απώλειες του πολέμου και του λιμού) καθάρισε ο Στάλιν, και στο ερώτημα αν ήταν πιο παρανοϊκός από τον Χίτλερ δεν υπάρχει απάντηση. Κατ’αρχήν διότι οι παρανοϊκοί δικτάτορες σ’όλη την διάρκεια της ιστορίας είναι ίδιοι. Έχουν περάσει άσχημα παιδικά χρόνια ή έχουν κάποια ψυχική ασθένεια. Από την εποχή του Καλιγούλα έως εκείνη του Μάο και του Πολ Ποτ θα ξεσπάσουν τα αιμοδιψή τους ενστικτα στον αθώο κόσμο, η μανία καταδίωξης θα τους κάνει να τρομοκρατούν τους πάντες και ούτω καθ’εξής. Συνήθως στρέφονται κατά της διανόησης, μερικές φορές και κατά της εκκλησίας ενώ ορισμένοι χρησιμοποιούν την θρησκεία σαν άλλοθι για τα εγκλήματά τους, βλ. Χομεϊνί. Στην εποχή μας αδιαμφισβήτητα ο πιο στυγνός δικτάτορας είναι αυτός της Βορείου Κορέας που καταπιέζει και τρομοκρατεί τον κόσμο με τρόπο απερίγραπτο.

Και ενώ για τον Χίτλερ έχουν γραφτεί χιλιάδες βιβλία και έχουν γυριστεί χιλιάδες ταινίες, έχουν διερευνηθεί τα πάντα σχετικά με την τρέλλα του, για τον Στάλιν δεν έχει γίνει το ίδιο. Πάντως μισούσε δυστυχώς κι αυτός τους Εβραίους με το ίδιο μένος και έγραφε πύρινους λόγους εναντίον τους. Δεν άφησε την κόρη του (την οποία υποτίθεται ότι υπεραγαπούσε) να παντρευτεί τον αγαπημένο της γιατί αυτός ηταν Εβραίος. Τελικά εκείνη πήρε έναν άλλο Εβραίο, τον οποίο ο πατέρας της δεν θέλησε ποτέ να γνωρίσει. Η γυναίκα του Στάλιν αυτοκτόνησε μετά από έναν καυγά με τον σύζυγό της, τον οποίο κατηγόρησε ότι βασάνιζε τόσο την ίδια, όσο και τον γιο τους, (που κατέληξε αλκοολικός) αλλά και τον σοβιετικό λαό. Έναν άλλο γιο, από τον πρώτο γάμο του, που πιάστηκε από τους Γερμανούς αιχμάλωτος στον πόλεμο, αρνήθηκε ο Στάλιν να τον ανταλλάξει με έναν Γερμανό στρατηγό που κρατούσε ο ίδιος, λεγοντας ότι δεν ανταλλάσσει κανείς έναν στρατηγό με έναν στρατιώτη. Τελικά το παιδί του κατέληξε να χτυπηθεί από ηλεκτροφόρο σύρμα μέσα στο στρατόπεδο όπου κρατείτο, προφανώς θέλοντας ν’αυτοκτονήσει μ’αυτόν τον τρόπο.

Ο Στάλιν είχε περασει άσχημα παιδικά χρόνια, ο αλκοολικός πατέρας του έδερνε τον ίδιο και την μητέρα του και στη συνέχεια τους εγκατέλειψε. Ένας Εβραίος έμπορος, γνωστός της οικογενείας, τον υποστήριξε στις δύσκολες στιγμές δίνοντάς του χρήματα και βιβλία. Στο σχολείο τα παιδιά τον κορόϊδευαν γιατί το πρόσωπό του ήταν σημαδεμένο από την ευλογιά. Το πόσο άσχημα ήταν τα σημάδια φαίνεται ακόμα και στις κακής ποιότητας ταινίες της εποχής. Αργότερα το ανάστημά του θα τον έκανε να νοιώθει μειονεκτικά και φορούσε παπούτσια με τακούνι για να φαίνεται ψηλότερος. Στις παρελάσεις που χαιρετούσε τα πλήθη ανέβαινε σε σκαμνί. Σε φωτογραφίες τον βλέπουμε με το ένα χέρι στο στήθος μέσα απ’το σακκάκι του, σαν τον Ναπολέοντα. To πραγματικό του επίθετο ηταν Τζουγκασβίλι (γεωργιανής καταγωγής). To 1912 πήρε το επίθετο Στάλιν που σημαίνει «ατσάλινος».

Όταν στον λιμό της Ουκρανίας και άλλων περιοχών πέθαναν χιλιάδες άτομα εξ αιτίας των δικών του μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να στρέψει την προσοχή της κοινής γνώμης μακριά από τα αποστεωμένα πτώματα που έβλεπε κανείς στα επίκαιρα της εποχής, εκείνος διέταξε να φτιαχτούν έγχρωμες ταινίες προπαγάνδας με χαρούμενες Σοβιετικές χωριατοπούλες που χαμογελούν στο φακό, σαν προσωποποίηση της υγείας και της καλοπέρασης.

Aνάμεσα στα θύματά του, όταν καθάριζε μειονότητες και αντιφρονούντες, υπήρχαν και 30 χιλιάδες Έλληνες. Στιγματιζόμενοι ως «εχθροί του λαού» άνθρωποι που ζούσαν χρόνια στην Ρωσία αλλά ανήκαν σε άλλες εθνικότητες, όπως οι Πολωνοί π.χ. μεταφέρονταν δια της βίας μακριά από τις πόλεις τους, σε μέρη μακρινά και ερημικά, εντός σοβιετικού εδάφους,  όπως το Καζακστάν. Την εποχή της παντοδυναμίας του Στάλιν υπήρξε μια περίοδος που ονομάζεται Μεγάλη Τρομοκρατία (1936-1938) και μοιάζει πολύ μ’εκείνη του Ροβεσπιέρρου όταν όλοι ήταν εχθροί και όλοι έπρεπε να εκτελεσθούν. Ο ίδιος πέθανε σε ηλικία 74 ετών.

Αυτό που σοκάρει οπωσδήποτε στην γενοκτονία των Εβραίων και άλλων από τον Χίτλερ είναι ο συστηματικός τρόπος που εξόντωσε τα θύματά του με την βοήθεια της τεχνολογίας της εποχής. Επίσης η τσιριχτή φωνή και οι μορφασμοί του στους λόγους που εκφωνούσε. Ο Στάλιν ήταν πιο προσεκτικός στις δημόσιες εμφανίσεις του και δεν εκδηλωνόταν. Πίσω από το ήρεμο και σιωπηλό παρουσιαστικό του, όμως, κρυβόταν ο δράστης μιας εξ ίσου μεγάλης θηριωδίας.

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.