Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Jonathan Demme (1944-2017)

Jonathan_Demme_May_2015

Ο Jonathan Demme ήταν ένας σπουδαίος σκηνοθέτης. Το ξέρετε μάλλον ήδη αυτό, αφού η είδηση του θανάτου του, στις 26 Απριλίου, διαδόθηκε παντού. Το ξέρετε μάλλον ήδη αυτό, αφού μια από τις αγαπημένες σας ταινίες είναι «Η σιωπή των αμνών» ή ίσως και το «Philadelphia». Το ξέρετε επίσης και γιατί αγαπάτε τους Talking Heads αλλά και τον Neil Young…

O Jonathan Demme ήταν όντως ένας από τους πιο «μουσικούς» σκηνοθέτες. Από τις πρώτες του δουλειές ήταν το βραβευμένο μουσικό ντοκιμαντέρ “Stop making sense”, δηλαδή η κινηματογραφική παρουσίαση μιας συναυλίας των Talking Heads. Αργότερα βέβαια ξαναδούλεψε μαζί τους, όπως και με τον Neil Young , τον Bruce Springsteen, τους UB40, τους πιο άγνωστους Feelies, τον Robyn Hitchcock, τους New Order, τον Kenny Chesney και το 2016 με τον Justin Timberlake. Κάποιες φορές κινηματογραφούσε μια ολόκληρη συναυλία ή και περιοδεία κι άλλες έκανε το βίντεο για ένα τραγούδι.

Εκτός από τις πασίγνωστες σπουδαίες και πολυβραβευμένες ταινίες που αναφέραμε πριν, έχει κάνει βέβαια και πολλές άλλες. Δυό από τις πρώτες του ταινίες,  που προσωπικά λατρεύω, ήταν το “Something Wild” (1986) με πρωταγωνιστές την νεώτατη και φρεσκότατη τότε Melanie Griffith και τον Jeff Daniels και το “Married to the Mob” (1988) με την Michelle Pfeiffer και τον Mathew Modine. Περιπετειώδεις ρομαντικές κομεντί και οι δυο, απ’αυτές που όλα πάνε στραβά κι ανάποδα, αλλά στο τέλος η αγάπη νικάει και τον κακό τον τρώει η μαρμάγκα. Δεν είναι όμως καθόλου τυποποιημένες και κοινές. Έχουν έξυπνα σενάρια, ευφάνταστη πλοκή, ανατροπές, ωραίους διαλόγους, πρωτότυπους χαρακτήρες και φυσικά εξαιρετική σκηνοθεσία. Αν δεν τα έχετε δει, μην τα χάσετε! Καθώς και ό,τι άλλο έχει κάνει ο Johnathan Demme!

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.