Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Βίκτωρ Σαρηγιαννίδης

ScythianBelt

Συνεχίζοντας να διαβάζω (στα γερμανικά) το εξαιρετικό Σοβιετιστάν της Νορβηγίδας Έρικα Φάτλαντ, μαθαίνω ένα σωρό πράγματα και μένω κατάπληκτη καθώς ακολουθώ τα ίχνη της σ’ένα ταξίδι στην Ασία και συγκεκριμένα στις πρώην κτήσεις της Σοβ.Ένωσης Τουρκμενιστάν, Καζακστάν, Τατζικιστάν, Κιργιστάν και Ουζμπεκιστάν. Αυτό το βιβλίο δεν είναι απλώς ένας ταξιδιωτικός οδηγός που περιγράφει ωραία τοπία, ενδιαφέροντα έθιμα, παράξενα φαγητά. Είναι ένας συνδυασμός προσωπικών εντυπώσεων, αναδρομής στην ιστορία, κοινωνιολογικών παρατηρήσεων και πολλών άλλων στοιχείων δοσμένων με χιούμορ και ταυτόχρονα με σοβαρότητα.

Στο Τουρκμενιστάν και συγκεκριμένα στις ανασκαφές του Γκονούρ Ντεπέ,  η συγγραφέας συνάντησε τον ελληνικής καταγωγής αρχαιολόγο Βίκτωρα Σαρηγιαννίδη λίγους μήνες πριν τον θάνατό του το 2013. Ο Σαρηγιαννίδης πέθανε σε ηλικία 84 ετών.  Τις ανασκαφές στο Γκονούρ Ντεπέ τις ξεκίνησε ο Σαρηγιαννίδης την δεκαετία του 1970 επί Σοβιετικής Ενώσεως. Ο αρχαιολόγος ανακάλυψε εκεί τα ερείπια μιας μεγάλης πόλης τεσσάρων χιλιάδων ετών με σύστημα υδρεύσεως και καθαρισμού των υδάτων. Κατά τον Σαρηγιαννίδη η πόλη πρέπει να υπήρξε πατρίδα του Ζωροάστρη, του ιδρυτή της ζωροαστρικής θρησκείας. Ο ίδιος αρχαιολόγος ανακάλυψε στο βόρειο Αφγανιστάν έναν σημαντικό σκυθικό τάφο πολλών ατόμων με είκοσι χιλιάδες χρυσά κτερίσματα, που ονομάστηκαν «χρυσός της Βακτριανής». Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ζωή και το έργο του, διαβάστε το λήμμα της Βικιπαίδειας και δείτε τα βίντεο που ακολουθούν

Λητώ Σεϊζάνη

Η Λητώ Σεϊζάνη είναι μεταφράστρια και συγγραφέας. Έχει σπουδάσει Ιταλική φιλολογία και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές μετάφρασης. Έχει εργαστεί σαν μεταφράστρια σε διάφορα περιοδικά και σε έναν τηλεοπτικό σταθμό. Έχει δημοσιεύσει τέσσερις ποιητικές συλλογές και έχει μεταφράσει, μεταξύ άλλων, έργα των Τόμας Χάρντυ και Τζοβάννι Βέργκα. Πρόσφατα κυκλοφόρησε και το πρώτο της παιδικό βιβλίο με τίτλο "Η έξυπνη πριγκίπισσα". Συνεργάζεται από την αρχή με το P&I ως επιμελήτρια και αρθρογράφος. Μπορείτε να διαβάσετε κείμενά της στο site της.

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.