Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Μουσείο κεραμικής και γυαλιού

IMG_0828

Μερικά μουσεία της Γενεύης διατηρούν τον παλιομοδίτικο χαρακτήρα τους και δεν έχουν υποκύψει ακόμα στα ψηφιακά και διαδραστικά μέσα. Έχουν δηλαδή τα εκθέματά τους ακόμα μέσα στις αρχικές τους βιτρίνες και τις επεξηγήσεις σε μικρές ετικέτες δίπλα τους.

Ένα τέτοιο μουσείο είναι το Ariana, το ελβετικό μουσείο κεραμικής και γυαλιού που βρίσκεται κοντά στο κτήριο των Ηνωμένων Εθνών σε μια ανηφοριά.  Το ίδιο το μουσείο είναι ένα ωραίο νεοκλασσικό, νεομπαρόκ κτίσμα με ένα μεγάλο κεντρικό χωλ που εντυπωσιάζει τον επισκέπτη χάρη στον θόλο του.

Στις συλλογές του περιλαμβάνονται κεραμικά έργα τέχνης από την Ευρώπη, την Μέση Ανατολή καθώς και από την Άπω Ανατολή. Τα αντικείμενα αυτά καλύπτουν την χρονική περίοδο που ξεκινά από τον Μεσαίωνα και φτάνει μέχρι τις μέρες μας. Φαγιάνς, πορσελάνη, φυσητό γυαλί, στο μουσείο Ariana μαθαίνουμε τα πάντα για τα υλικά, την τεχνοτροπία και γενικά την δημιουργία των κομψοτεχνημάτων που βλέπουμε μπροστά μας.  Βάζα, γλυπτά, διακοσμητικά, σερβίτσια, ρολόγια, άλλα εμπνευσμένα από τη φύση και άλλα με θρησκευτικές παραστάσεις, μας ξεναγούν στην καθημερινότητα των ανθρώπων ή μιλούν για τις ξεχωριστές περιστάσεις για τις οποίες δημιουργήθηκαν.

Η κεραμική ή κεραμευτική (από την αρχαία λέξη κέραμος που σημαίνει κεραμίδι ή αντικείμενο από «οπτή γη», δηλ.ψημένο χώμα) είναι μια από τις πιο αρχαίες τέχνες, γνωστή ήδη από την πρώτη Μινωική εποχή με τα έγχρωμα αγγεία.

Μπροστά από το μουσείο ένα συντριβάνι με πουλιά-γλυπτά μέσα στο νερό, συμβάλλει στην ευχάριστη ανάμνηση που αφήνει αυτό το μουσείο στον επισκέπτη του.

IMG_0819

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.