Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Το παλάτι του Τουρκολουδοβίκου

IMG_4740

Από τα πάμπολλα μπαρόκ παλάτια που υπάρχουν σήμερα στην Γερμανία (και έχουν μετατραπεί τα περισσότερα σε μουσεία), ελάχιστα είναι αυθεντικά. Τα περισσότερα ισοπεδώθηκαν από τους βομβαρδισμούς των συμμάχων στον Β’Παγκόσμιο Πόλεμο. Χἀρη στις λεγόμενες «γυναίκες των ερειπίων» που με υπομονή συγκέντρωσαν σε στοίβες τις πέτρες από κάθε κτίσμα, ξαναχτίστηκαν πολλά απ’αυτά και πήραν το αρχικό τους σχήμα, σύμφωνα με τα αρχιτεκτονικά σχέδια εφ’όσον υπήρχαν ή βάσει φωτογραφιών. Φυσικά το περιεχόμενό τους καταστράφηκε, τα έργα τέχνης, πίνακες, γλυπτά, χαλιά και όλα τα υπόλοιπα αντικείμενα, χάθηκαν. Από τα λιγοστά ανάκτορα που δεν γκρεμίστηκαν ή δεν κάηκαν αλλά έμειναν ανέπαφα, είναι εκείνο του Ράσταττ στην Βάδη-Βυρτεμβέργη, κοντά στην Καρλσρούη.

Ξεκίνησε να χτίζεται γύρω στα 1700 σαν κυνηγετικό περίπτερο του Μαργράβου Λουδοβίκου Γουλιέλμου του Μπάντεν-Μπάντεν αλλά σύντομα εξελίχθηκε σε κύρια κατοικία του κατά τα πρότυπα των Βερσαλλιών. Ο αρχιτέκτονας που το σχεδίασε ήταν ο Ιταλός Ντομένικο Ετζίντιο Ρόσσι. Το 1707 το παλάτι πέρασε στα χέρια της συζύγου του Μαργράβου μετά τον θάνατό του. Η χήρα Σίβυλλα Αυγούστα κυβέρνησε είκοσι χρόνια στην περιοχή και θέλησε να τιμήσει τον σύζυγό της, τον επονομαζόμενο Τουρκολουδοβίκο, αφιερώνοντάς του μια αίθουσα στο παλάτι όπου απεικονίζονται όλες του οι νίκες κατά των Οθωμανών που απειλούσαν εκείνη την εποχή την Ευρώπη. Ανίκητος σε 57 μάχες και πολιορκίες, τραυματίστηκε τελικώς θανάσιμα από κάποιους άλλους εχθρούς, τους Γάλλους, και δεν πρόλαβε να χαρεί το παλάτι του Ράσταττ. Σήμερα το χαίρονται οι τουρίστες που το επισκέπτονται και θαυμάζουν τα αγάλματα, τους πίνακες, τους πολυελαίους και τις μεγαλοπρεπείς του σκάλες. Το ότι σήμερα ζουν ειρηνικά στην περιοχή γύρω απ’το παλάτι πολλοί Τούρκοι με τις οικογένειές τους, οι οποίοι ίσως αγνοούν την ιστορία του παλατιού, δείχνει πόσο μπορούν ν’αλλάξουν τα πράγματα μέσα σε μερικούς αιώνες.

IMG_4753

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.