Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Séraphine Louis: Mια μαγική Γαλλίδα ζωγράφος

unnamed

Το όνομα της ζωγράφου Séraphine Louis ή Séraphine de Senlis ήταν άγνωστο στον πολύ κόσμο μέχρι το 2008 που παίχτηκε στην Γαλλία μια ωραία ταινία για την ζωή της.

Η Séraphine γεννήθηκε στην Βόρειο Γαλλία το 1864. Εκεί μεγάλωσε κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, χωρίς τρυφερότητα, χωρίς υποστήριξη από κανέναν. Στα 17 ξεκίνησε να εργάζεται ως οικιακή βοηθός σ’ένα μοναστήρι του Clermont όπου έμεινε επί 20 χρόνια. Το 1901 αποφάσισε να εγκαταλείψει το μοναστήρι, έχοντας ακούσει τους αγγέλους της και την Παναγία να την προτρέπουν ν’αφιερωθεί στην ζωγραφική. Μετακόμισε στο Senlis κι έγινε οικονόμος κοντά σε ανθρώπους που δεν της έδειχναν ίχνος σεβασμού. Δεν είχε κανέναν δικό της αλλά ένοιωθε ευτυχισμένη και είχε την αίσθηση ενός στόχου χάρη στην ζωγραφική και την αγάπη της για τη φύση.

seraphinepic

sera.

Και τότε, το 1912, συνέβη ένα θαύμα που είχε το όνομα Wilhelm Uhde. Ήταν ένας Γερμανός συλλέκτης που είχε γίνει γνωστός όταν ανακάλυψε τον Πικάσσο, τον Μπρακ και τον Ντουανιέ Ρουσσώ, μεταξύ άλλων. Εκείνη ήταν καθαρίστρια στο σπίτι του και κάποια μέρα ο Uhde ανακάλυψε έναν πίνακά της και ερωτεύθηκε το έργο της. Δεν αναγνώρισε απλώς την ιδιοφυία της αλλά της συμπεριφέρθηκε με καλωσύνη, σεβασμό και θαυμασμό. Ήταν υπέροχο για εκείνη να βρει έναν τέτοιο σύμμαχο και καλό άνθρωπο!

uhde1

Οι πίνακές της εκτίθενται σήμερα στο Μουσείο Maillol του Παρισιού, στο Μουσείο τέχνης του Senlis, στο μουσείο ναϊφ τέχνης της Νίκαιας και στο Μουσείο μοντέρνας τέχνης Lille Métropole στο Villeneuve-d’Ascq.

 

Πηγή: http://www.frenchtruly.com/seraphine-louis-magical-french-female-painter/

seraphine_poster

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.