Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Γνωριμία με την κυρία Ουίλσον

IMG_8203

Την δεκαετία του ’90 είχα ανακαλύψει και διάβαζα μετά μανίας τα βιβλία της Κάτιας Αντωνοπούλου. Τα ταξίδια της στην Ινδία, στο Αφγανιστάν και σε άλλα μέρη της γης, σ’εξωτικά και δύσβατα σημεία της Ασίας, η παρουσία της στην γραμμή του πυρός, η αφήγησή της σαν χείμαρρος χωρίς τελείες και κόμματα, η παρεμβολή προσωπικών ιστοριών, συναισθημάτων χωρίς φιλτράρισμα, με είχαν μαγέψει. Τα ταξίδια, βέβαια, ήταν ο πρώτος μαγνήτης, αλλά και η αυτοβιογραφία η έντιμη, χωρίς προσωπική λογοκρισία, μου έδειχναν έναν αντισυμβατικό και γενναίο χαρακτήρα, γενναίο από κάθε άποψη.

Τον ενθουσιασμό μου μετέδωσα και στην φίλη μου, Τόνια Κοβαλένκο, και αποφασίσαμε μαζί να επισκεφτούμε την συγγραφέα, εφ’όσον συμφωνούσε, βέβαια, να μας δεχτεί. Από τα όσα έγραφε, από τις μοναχικές της περιπλανήσεις ανά την υφήλιο αλλά και από έναν «μύθο» που την περιέβαλε, είχα καταλάβει ότι η συνάντηση μαζί της θα ήταν δύσκολη. Δεν ξέρω πώς την έπεισα να μας δεχτεί. Ίσως έδειξα τον θαυμασμό μου από τηλεφώνου και έτσι μας κάλεσε για ένα ποτό στο σπίτι της στο Μετς.

Έμενε σε μια ωραία μονοκατοικία, την οποία είχε διακοσμήσει και επιπλώσει με πολύ γούστο. Θυμάμαι μια ξεχωριστή ντουλάπα, σαν καφασωτό, με έναν αέρα Ανατολής κάπου μέσα στο σπίτι.

Είχαμε λοιπόν μπροστά μας την κυρία Ουίλσον αυτοπροσώπως, μια μικροσκοπική γυναίκα που κάπνιζε πολύ και περνούσε την ζωή της εκτός Ελλάδος, σε μέρη που οι περισσότεροι τότε ούτε κάν τα είχαμε ακουστά.

Καθήσαμε σ’έναν καναπέ και αρχίσαμε να της κάνουμε ερωτήσεις για τα ταξίδια της, για τα βιβλία της, αλλά σήμερα πια δεν έχω συγκρατήσει τίποτα από την συζήτηση. Τίποτα ιδιαίτερα σοφό ή αξιοσημείωτο. Μας ήταν τόσο γνωστή μέσα από τα γραπτά της αλλά η συνομιλία δεν προχωρούσε εύκολα. Μας μίλησε ίσως για το σπίτι της στο Μεταξοχώρι, για την ωραία Αστυπάλαια, για τον άντρα της, τον Τζιμ Ουίλσον, που τόσο πολύ τον είχε αγαπήσει; Δεν θυμάμαι. Ήμασταν τρεις γυναίκες εκεί, που γράφαμε και οι τρεις, αλλά δυσκολευόμασταν στην προφορική επικοινωνία. Στο τέλος μας έγραψε μια αφιέρωση στα βιβλία που είχαμε φέρει μαζί μας και φύγαμε κάπως ανακουφισμένες. Δεν μπορώ να πω ότι ήταν η αρχή μιας σπουδαίας φιλίας, παρ’όλο που συνεχίσαμε, αν θυμάμαι καλά, να επικοινωνούμε τηλεφωνικώς για κάποιο καιρό ακόμα.

Τώρα τελευταία με ρώτησε η Τόνια αν έμαθα ότι η Κάτια Αντωνοπούλου πέθανε πριν αρκετά χρόνια. Όχι, δεν το είχα ακούσει. Μου είπε ότι ελάχιστα απασχόλησε τον τύπο αυτή η είδηση. Σκέφτηκα ότι μπορούσα ίσως να γράψω εγώ κάτι για εκείνην, για να την τιμήσω. Κι ας μην είχα μαζί της καμμιά σπουδαία φιλία. Όμως μου ήταν τόσο γνωστή μέσα από τα γραπτά της…

Λητώ Σεϊζάνη

Η Λητώ Σεϊζάνη είναι μεταφράστρια και συγγραφέας. Έχει σπουδάσει Ιταλική φιλολογία και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές μετάφρασης. Έχει εργαστεί σαν μεταφράστρια σε διάφορα περιοδικά και σε έναν τηλεοπτικό σταθμό. Έχει δημοσιεύσει τέσσερις ποιητικές συλλογές και έχει μεταφράσει, μεταξύ άλλων, έργα των Τόμας Χάρντυ και Τζοβάννι Βέργκα. Πρόσφατα κυκλοφόρησε και το πρώτο της παιδικό βιβλίο με τίτλο "Η έξυπνη πριγκίπισσα". Συνεργάζεται από την αρχή με το P&I ως επιμελήτρια και αρθρογράφος. Μπορείτε να διαβάσετε κείμενά της στο site της.

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.