Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Συλλογές, μουσεία, κληροδοτήματα, ιδρύματα

H γκαλερί McClelland κοντά στην πόλη της Μελβούρνης, στην Αυστραλία, αποτελείται από ένα μεγάλο πάρκο όπου βρίσκονται τοποθετημένα πολλά ενδιαφέροντα μοντέρνα γλυπτά. Στο πάρκο μπορεί κανείς να περιηγηθεί ελεύθερα χωρίς να πληρώσει εισιτήριο ενώ υπάρχει και ένα μουσείο, στο οποίο οι επισκέπτες δίνουν ό,τι προαιρούνται. Στο πάρκο ορισμένες περιοχές έχουν φυτά που δεν είναι περιποιημένα αλλά βρίσκονται στην αρχική τους μορφή, όπως τα δημιούργησε η φύση και πρέπει να προσέχει κανείς ειδικά το καλοκαίρι τα φίδια που αφθονούν στην περιοχή και δεν είναι καθόλου ακίνδυνα. Στην υπαίθρια συλλογή περιλαμβάνεται το άγαλμα μιας τραγουδίστριας της όπερας με τίτλο La stupenda, κάπως τρομακτικό αλλά σίγουρα εντυπωσιακό και ένα άλλο γλυπτό που μόνο του ή με το φύσημα του αέρα, παίζει μουσική. Υποστηρίκτρια της ενδιαφέρουσας αυτής συλλογής υπήρξε και η μητέρα του μεγιστάνα του Τύπου, Ρούπερτ Μέρντοχ, Ελίζαμπεθ, η οποία πέθανε σε ηλικία 103 ετών.

IMG_8695

Πολλοί εύποροι δημιουργούν συλλογές έργων τέχνης όχι μόνο επειδή αγαπούν την ζωγραφική ή την γλυπτική αλλά επειδή κάτι τέτοιο θεωρείται καλή επένδυση και αποκούμπι για δύσκολους καιρούς. Η οικογένεια Würth (βιομήχανοι στην Γερμανία) έχει μια συλλογή 17 χιλιάδων έργων τέχνης που εκτίθενται σε διάφορα ιδρύματα σ’όλη την Ευρώπη. Η συλλογή διαθέτει από θρησκευτική τέχνη Μεγάλων Δασκάλων του 16ου αιώνα μέχρι «μοντέρνους κλασσικούς» και σύγχρονους καλλιτέχνες καθώς και λαογραφικά έργα αλλά και άλλα φτιαγμένα από δημιουργούς με ειδικές ανάγκες. Η οικογένεια έχει ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα καθώς ένα από τα παιδιά του ιδρυτή της απέκτησε αναπηρία μετά από εμβολιασμό.

IMG_8705

Eνδιαφέρουσα και η συλλογή του ζεύγους Klein, επίσης στην Γερμανία και συγκεκριμένα σε μια κωμόπολη κοντά στην Στουτγάρδη, περιλαμβάνει έργα σύγχρονης τέχνης με έμφαση στην δουλειά του Ιρλανδού Sean Scully. Τα έργα τέχνης δεν είναι η μόνη ασχολία των Klein, οι οποίοι ενδιαφέρονται και για την φιλανθρωπία, υποστηρίζοντας ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Tο Μουσείο Τέχνης Walters στην Βαλτιμόρη, της πολιτείας Μαίρυλαντ των Ηνωμένων Πολιτειών περιλαμβάνει εκθέματα από τις πρώτες ιστορικές στιγμές της αρχαίας Αιγύπτου μέχρι την Ευρώπη του 20 ού αιώνα. Μεταξύ των άλλων υπάρχουν εκεί θησαυροί αρχαίας ελληνικής γλυπτικής, ρωμαϊκές σαρκοφάγοι, μεσαιωνικά κομψοτεχνήματα από ελεφαντοστούν, πίνακες μεγάλων ζωγράφων, κοσμήματα αρ-νουβώ και πολλά έργα τέχνης του 19ου αιώνα από Ευρώπη και Αμερική. Οι πιστοί φίλοι του People and Ideas θα θυμούνται το Μουσείο αυτό από την παρουσίαση του Παλιμψήστου του Αρχιμήδη. Το Μουσείο Walters διαθέτει μια σημαντική ψηφιακή συλλογή χειρογράφων, ανοιχτή στους χρήστες του διαδικτύου.

IMG_8752IMG_8743

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.