Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Ο γύρος μιας ρόδας σε 21 χώρες

Rhoenrad_im_Zirkus

Στην μυθολογία ο Σίσυφος, ο βασιλεύς της Κορίνθου, που επέβαλε διόδια στους διαβάτες και τους λήστευε, καταδικάστηκε από τους θεούς να κυλάει ακατάπαυστα έναν βράχο ανεβαίνοντας ένα βουνό.

Στην σύγχρονη εποχή ο Ιρανός καλλιτέχνης Shahin Tivay Sadatolhosseini αποφάσισε αυτοβούλως να κάνει κάτι παρόμοιο σ’ένα είδος προσκυνήματος  στην πατρίδα του. Ο  Sadatolhosseini γεννήθηκε στο Ιράν αλλά έζησε όλη του την ζωή στην Γερμανία όπου ζήτησαν άσυλο οι δικοί του για να ξεφύγουν από την χώρα τους που βρισκόταν σε πόλεμο με το Ιράκ. Κυλώντας μια ακροβατική ρόδα, την οποία χρησιμοποιεί ο ίδιος στις παραστάσεις του (μπορείτε να δείτε το βίντεο, είναι πολύ θεαματικό) ο Sadatolhosseini ταξίδεψε με τα πόδια από την Γερμανία ώς το Ιράν, ζητώντας κατάλυμα από αγνώστους που τις περισσότερες φορές του το προσέφεραν δείχνοντας το φιλόξενο πνεύμα τους.

Στην μεγάλη αυτή περιπέτεια βρήκε χορηγούς και υποστηρικτές, ανέβασε μια σελίδα για το ταξίδι του στο ίντερνετ, και εκτός από καλούς ανθρώπους που γνώρισε σε διάφορες χώρες, είχε να παλέψει με τον καιρό -που συχνά δεν του επέτρεπε να κοιμάται στην ύπαιθρο όπως θα ήθελε- αλλά και με καθεστώτα όπως αυτό της Τουρκίας που τον έστειλε στη φυλακή, αδυνατώντας να κατανοήσει το παράξενο προσκύνημά του.

Υπάρχουν πολλοί που συνδυάζουν την αγάπη τους για το περπάτημα ή το τρέξιμο με έναν ευγενή σκοπό. Για παράδειγμα ο Nils Thiel που έτρεξε 320 χιλιόμετρα σχεδόν χωρίς διακοπή, για φιλανθρωπικό σκοπό. Τόση επιτυχία και προβολή είχε το εγχείρημά του, μέσω της εφημερίδας στην οποία εργαζόταν τότε και για την οποία είχε αναλάβει να το φέρει εις πέρας, που το τρέξιμο του έγινε τρόπος ζωής.

Ο Dr.Paul Johnson του επιτυχημένου ταξιδιωτικού μπλογκ www.aluxurytravelblog.com κατάφερε να συγκεντρώσει πολλά χρήματα από δωρεές προς όφελος ενός νοσοκομείου, τρέχοντας κάθε μέρα επί έναν χρόνο μια απόσταση τουλάχιστον δέκα χιλιομέτρων.

Ποιος ήταν όμως ο στόχος της πρωτότυπης και μακριάς πεζοπορίας του Sadatolhosseini που τον έκανε να γνωρίσει πεζή 21 χώρες σε δύο ηπείρους;

Η ρόδα, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν συμβολίζει ένα βάρος, ένα έρμα, αλλά έναν σύντροφο και βοηθό, «ένα υποζύγιο, ένα κέλυφος σαλιγκαριού». Το σχήμα της αντιπροσωπεύει τον κύκλο της ζωής του ίδιου του καλλιτέχνη, από την Τεχεράνη όπου γεννήθηκε πίσω στην ίδια πόλη για επίσκεψη. Το παράξενο αυτό αντικείμενο, στην διάρκεια του θαυμαστού ταξιδιού του υπήρξε επίσης αφορμή για προσέγγιση και γνωριμία με πολύ κόσμο. Το ταξίδι κατέγραψε ο ίδιος ο καλλιτέχνης σε φωτογραφίες και βίντεο.

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.