Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Ακατάλληλο για ερωτευμένους

Τρεις υπέροχες άριες της μπαρόκ μουσικής, δύο του Χαίντελ –παρόμοιες μεταξύ τους- και μία του Βιβάλντι, μας μαγεύουν και μας προκαλούν μια συγκίνηση άνευ προηγουμένου. Αρκεί να μην είμαστε ερωτευμένοι χωρίς ανταπόκριση γιατί εκεί μπορεί να μας οδηγήσουν στην κατάθλιψη.

Η πρώτη άρια Lascia ch’io pianga (Άσε με να κλάψω) που έγινε γνωστή πρόσφατα στην Ελλάδα χάρη σε μια τηλεοπτική διαφήμιση, περιέχεται και στην ταινία Farinelli γύρω απ’την ζωή ενός περίφημου καστράτο. Η άρια προέρχεται από την όπερα Αλμίρα.

Ο Χαίντελ, Γερμανός συνθέτης από την πόλη Χάλλε που έζησε και εργάστηκε στην Αγγλία, συνέθεσε επίσης και την δεύτερη άρια με τίτλο Penna tiranna (Πόνος τύραννος) που περιλαμβάνεται στην όπερα Amadigi di Gaula.

Η καντάτα με τίτλο Amor hai vinto (Έρωτα νίκησες) είναι του Βιβάλντι σε στίχους του μεγάλου Ιταλού ποιητή Pietro Metastasio.

Απολαύστε υπεύθυνα!

Οι φωτογραφίες είναι από το σπίτι του Χαίντελ στην πόλη Χάλλε της Γερμανίας. Το σπίτι έχει μετατραπεί σήμερα σε μουσείο. 

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.