Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Il Cucciolo – Το Κουτάβι

Il CuccioloΤο Κουτάβι δηλαδή, είναι το πρώτο μεταπολεμικό μοτοποδήλατο που σχεδιάστηκε στην Ευρώπη και την ονομασία του την οφείλει στον μικρό του κινητήρα που έβγαζε παρόμοιο ήχο με τα γρυλλίσματα του κουταβιού.

Την επιτυχία του την όφειλε στο όμορφο σχεδιασμό του που παράπεμπε σε ένα κομψό και ελαφρύ ποδήλατο ενισχυμένο όμως με ένα κινητήρα μόλις 49cc που το κατέτασσε αυτόματα στην κατηγορία μοτοποδηλάτου. ΄Ενα μικρό ντεπόζιτο βενζίνας και η ελάχιστη κατανάλωσή του (μόλις ένα λίτρο ανά 80km) ολοκλήρωναν το επιτυχημένο πακέτο. Για τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια της Ιταλίας, με την οικονομία της χώρας κατεστραμμένη, το Κουτάβι ήταν μια οικονομική αλλά συνάμα εύκολη λύση μετακίνησης αφού μπορούσε να το οδηγήσει κανείς και χωρίς δίπλωμα.

Την αρχική ιδέα την είχε ο δικηγόρος Farinelli από το Τορίνο, πόλη στην οποία πρωτοκυκλοφόρησε το μοντέλο το 1944. Σύντομα οι πωλήσεις ξεπέρασαν τις δυνατότητες του μικρού εργοστασίου που το κατασκεύαζε, έτσι το μοντέλο πουλήθηκε στο εργοστάσιο των αδελφών Ducati  που μέχρι τον πόλεμο κατασκεύαζε λυχνίες και πυκνωτές. Η παραγωγή του από την DUCATI  ξεκίνησε το 1946 και μέχρι το 1958 που έπαψε να βγαίνει είχαν διατεθεί στην αγορά 400.000 κομμάτια.

Για τους αδελφούς Ducati  αυτό το μοντέλο υπήρξε και η αρχή της μεταπολεμικής τους ενασχόλησης που οδήγησε στην παραγωγή των περίφημων μοτοσυκλετών μεσαίου και μεγάλου κυβισμού με τις εξαιρετικές επιδόσεις. Η εταιρεία εξακολουθεί και σήμερα να κατέχει δεσπόζουσα θέση στο χώρο της μοτοσυκλέτας με μοντέλα υψηλής τεχνολογίας και εξαιρετικού σχεδιασμού. Ίσως αυτό το τελευταίο να είναι και το μόνο στοιχείο που συνδέει την vintage εκδοχή του κουταβιού με τα υπερσύχρονα μοντέλα.

Το 2017 ο Tony Prust παρουσίασε το vintage μοτοποδήλατο σε μια εξαιρετική φωτογράφιση του Grand Schwingle για λογαριασμό της Analog Motorcycles .

Ένα πραγματικό μπιζουδάκι!

 

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.