Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Ο Μίλος Φόρμαν και οι αναμνήσεις μου.

Ο Μίλος Φόρμαν και οι αναμνήσεις μου

Μίλος Φόρμαν (18/2/1932 – 13 /4/ 2018)

Τά’χουμε ξαναπεί νομίζω αυτά… Υπάρχουν μερικά πράγματα που σου σημαδεύουν τα παιδικά ή τα εφηβικά ή τα νεανικά σου χρόνια. Και μένουν μέσα στο μυαλό και στην καρδιά σου σαν κάτι το εξιδανικευμένο, σαν κάτι πολυαγαπημένο δικό σου. Ένα τέτοιο «πράγμα» υπήρξε για μένα το έργο «Στην φωλιά του κούκου» (“One flew over the cuckoo’s nest”- 1975), του σπουδαίου σκηνοθέτη Μίλος Φόρμαν που πέθανε στις 13 Απριλίου 2018.

Η συγκεκριμένη ταινία με είχε καθηλώσει όταν την είχα πρωτοδεί με την κολλητή μου φίλη και αν θυμάμαι καλά την ξαναείδαμε κι άλλες φορές από τότε (…πηγαίναμε σε σινεμά τότε, πληρώναμε εισιτήρια, δεν είχε βίντεο, ούτε download, ούτε συνδρομητικά κανάλια…). Είχαμε μάθει απέξω τα ονόματα των «ηρώων» του έργου, ο Μακ Μέρφυ, η στρίγγλα προϊσταμένη, ο Τσίφ, o Μαρτίνι, ο Τσέζγουικ… Πόσο με είχε εντυπωσιάσει η ερμηνεία του Τζακ Νίκολσον και η ιδέα του καλού κακού τρελού, που μπήκε μέσα στο φρενοκομείο και έφερε τα πάνω κάτω. Οι τρόφιμοι του ψυχιατρείου που δυσκολεύονται, αλλά αποδέχονται την ανατροπή που έφερε ο ήρωας Μακ. Και κυρίως πόσο με είχε επηρεάσει η ιδέα ή μάλλον η συνειδητοποίηση ότι το ψυχιατρείο είναι κι αυτό μια μικρή κοινωνία με τους αρχηγούς της, τους κανόνες και τους κάθε λογής χαρακτήρες.

Κι ύστερα από χρόνια, το 1984, o Mίλος Φόρμαν, έφτιαξε το αριστούργημα “Amadeus”. H ζωή και τα έργα του Μότσαρτ, όπως τα βίωσε και τα αφηγείται ο συνθέτης (και μουσικός του αντίζηλος) Αντόνιο Σαλιέρι. Ο Σαλιέρι μιλά για την ιδιοφυϊα Μότσαρτ, για την εξυπνάδα του, την ευρηματικότητά του και για την παραφροσύνη του. Η ζήλια του Σαλιέρι, μπορεί και να σκότωσε τον νεαρό Μότσαρτ, αλλά ποτέ κανείς δεν θα μάθει στα σίγουρα. Το «Αμαντέους» ,  ένα άψογο έργο, που στην ουσία μιλά για την ίδια την ανθρώπινη φύση, αναμειγνύοντας γεγονότα και μυθιστορία, έμεινε στην κινηματογραφική  ιστορία ως ένα από τα αρτιότερα και πιο αγαπημένα δημιουργήματά της. Κι εγώ αναζήτησα την μουσική του Μότσαρτ, τον Don Giovanni, τον Μαγικό Αυλό και τους συμβολισμούς του, αλλά και έμαθα και τον  Φραντς Γιόζεφ Χάυντν και τον Σαλιέρι βεβαίως.

Εκτός από το «Αμαντέους» και το «Στην φωλιά του κούκου», ο Φόρμαν, που είχε γεννηθεί και μεγαλώσει στην (τότε) Τσεχοσλοβακία και ζήτησε άσυλο το 1968 στις Η.Π.Α. όπου και έζησε μέχρι τον θάνατό του, έκανε και άλλες σπουδαίες ταινίες, όπως το (χίπικο μιούζικαλ -1979) “Hair”, “Ragtime” (1981), “Valmont” (1989), “The people vs. Larry Flint” (1996), “The man on the moon” (1999). Και βέβαια πρέπει οπωσδήποτε να σημειώσουμε και τα τρία φιλμ που είχε κάνει στην πατρίδα του “Black Peter” (1964), “Loves of a Blonde” (1965) και “The firemen’s ball” (1967), λαμπρά δείγματα του Τσεχοσλοβάκικου Νέου Κύματος!

Η είδηση του θανάτου του Μίλος Φόρμαν στα 86 του χρόνια, δεν ήρθε σαν κεραυνός μεν, αλλά μου έφερε αναμνήσεις από τα εφηβικά μου χρόνια και θλίψη για την απώλεια ενός σπουδαίου και αγαπημένου δημιουργού!

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.