Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Μια εικόνα, 197 ιστορίες

Μια εικόνα, ένας χάρτης και 197 ιστορίες

της Αργυρώς Κωνσταντοπούλου

197;  Ναι 197 όσες και οι χώρες του κόσμου.

Πρόκειται για ένα project του Oxford University Press του 2018, στο οποίο έγινε ετυμολογική ανάλυση της σημασίας και της προέλευσης του ονόματος κάθε χώρας.

Δε θα αναλύσω καμία ετυμολογία. Σας αφήνω να παρατηρήσετε τον χάρτη, να ταξιδέψετε και να σκεφτείτε μόνοι σας την ιστορία πίσω από την ονομασία. Κατά τ ’άλλα με καλή διάθεση, φιλομάθεια και την υπέρογκη πληροφόρηση στο ίντερνετ μπορείτε να ψάξετε ο,τιδήποτε σας εξάψει την περιέργεια.

Όταν θα ανοίξετε το χάρτη, πέρα από τη συνήθεια όλων μας να τσεκάρουμε τη χώρα μας ( και να μη σοκαριστούμε καθόλου με την ετυμολογική προέλευση του ονόματός της) καθώς και τις υπόλοιπες mainstream χώρες, πηγαίνετε σε εξωτικές ηπείρους και άγνωστους τόπους. Οι ιστορίες που εξελίσσονται πίσω από αυτές και στις οποίες η φύση πρωταγωνιστεί, εκτινάσσουν τη φαντασία. Μια τελευταία παρατήρηση είναι η γλωσσική προέλευση των ονομάτων μερικών χωρών, στα οποία έχει εντυπωθεί το στίγμα της αποικιοκρατίας και των πολέμων που άφησε ο χρόνος.

Στο παρακάτω link βρίσκονται τα αρχεία της έρευνας και μπορείτε να βρείτε οποιοδήποτε περαιτέρω στοιχείο:

https://docs.google.com/spreadsheets/d/12QSXFBOLaNS05EdRXE6FsyBO8Noj-pSkr8LD0yTg3z0/edit#gid=0

 

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.