Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Ο Φρανκενστάιν στο πανί

Ο Φρανκενστάιν στο πανί
Λίγο πολύ η ιστορία είναι γνωστή : Όλα ξεκίνησαν μια νύχτα με καταιγίδα στην Ελβετία το καλοκαίρι του 1816. Στο σπίτι του λόρδου Μπάυρον, μια ομάδα φίλων με λογοτεχνικά ενδιαφέροντα διασκέδαζε διαβάζοντας ιστορίες με φαντάσματα. «Καθένας μας να γράψει μια δικιά του ιστορία τρόμου» πρότεινε  ο ποιητής. φιλοξενούμενη στη βίλλα του Μπάυρον δεκαοχτάχρονη  MaryShelley, είδε εκείνη τη νύχτα ένα παράξενο όνειρο  με ένα τρομερό ον με ανθρώπινα χαρακτηριστικά και σπασμωδικές κινήσεις. Σχεδόν δυο χρόνια μετά την καλοκαιρινή  εκείνη συνάθροιση, στις 11 Μαρτίου 1818, η συγγραφέας εξέδωσε το βιβλίο της «Φρανκενστάιν ή ο σύγχρονος Προμηθέας», που θεωρείται ότι είναι το πρώτο μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας.  
Πολύ σύντομα το δημιούργημά της ξεφεύγει από τις σελίδες του βιβλίου, γίνεται  θεατρικό σενάριο αρχικά και μετέπειτα, με την έλευση του κινηματογράφου, υλικό για ταινίες. Αρχικά γυρίστηκαν μερικές βωβές ταινίες και χρειάστηκε να φτάσει η δεκαετία του ’30 οπότε η UNIVERSAL κυκλοφόρησε όχι μια αλλά δυο ταινίες, το «Δόκτωρ Φρανκενστάιν» και  «Η νύφη του Φρανκενστάιν»  που μετέτρεψαν αυτή την απεχθή ύπαρξη σε έναν πραγματικό κινηματογραφικό  μύθο. Σε αυτό συνέβαλαν τo εξπρεσιονιστικό ύφος της ταινίας που συνδύαζε τον τρόμο με την ποίηση, το θρυλικό μακιγιάζ του Jack PPierce και αναμφίβολα η εκπληκτική ερμηνεία του Boris Karloff
Το κωμικό δίδυμο Αμποτ και Κοστέλλο έδωσε μια παρωδία του μύθου με την κωμωδία τρόμου του 1948 «Abbott and Costello meet Frankenstein». Μια ταινία που το 2007 το Readers Digest περιέλαβε στις 100 καλύτερες κωμωδίες όλων των εποχών.
Στα τέλη της δεκαετίας του ’50 και στις αρχές της δεκαετίας του ’60, η αγγλική εταιρεία παραγωγής ταινιών HAMMER, ειδικευμένη σε ταινίες τρόμου, έβγαλε μια σειρά από ταινίες με τους ανάλογους, πιασάρικους τίτλους :  Η εκδίκηση του Φρανκεστάιν, Η κατάρα του Φρανκεστάιν,  Η  επιστροφή του Φρανκεστάιν,  κλπ. με ένα Φρανκεστάιν πιο μακάβριο και αιμοδιψή. Στο τέρας σε αυτές τις ταινίες δίνουν σάρκα (ολίγη) και οστά οι Christopher Lee και ο Peter Cushing που, τυχαία, ήταν και φίλοι μεταξύ τους.
Σε παραγωγή του Andy Warhol, ο Paul Morissey μας δίνει το 1973 μια cult εκδοχή με πολύ σεξ και  βία την ταινία  «Σάρκα για τον Φρανκεστάιν» με τον πρωταγωνιστή- φετίχ των ταινιών του Andy WarholJoe Dalessandro και τον «δικό μας»  λόγω συμμετοχής σε ελληνικά πορνό της δεκαετίας του ’70,  Udo Kier 
Δεν μπορούσε να λείψει από τον κατάλογο και ο θρυλικός πια «Φρανκενστάιν Τζούνιορ» του Μελ Μπρούκς, ταινία του  1974, μια σπαρταριστή, ανατρεπτική  κωμωδία με διαχρονική επιτυχία. Εδώ, ομολογουμένως, ο υπηρέτης του Marty Feldman κλέβει την παράσταση από το τέρας!
Το 1994 ο Kenneth Branagh με την ταινία του  «Φρανκενστάιν της Mary Shelley», όπου πρωταγωνιστούσε ο ίδιος όπως και οι Robert De Niro,  που υποδύεται το τέρας- δημιούργημα του Φρανκεστάιν, Helena Bonham Carter και Tom Hulce, δίνει ίσως την πιο πιστή μεταφορά του μυθιστορήματος στη μεγάλη οθόνη.
Χάρη σε όλες αυτές τις ταινίες, καλές ή κακές, 200 χρόνια μετά,  ο μύθος του Φρανκενστάιν και της αποκρουστικής αλλά και θλιμμένης ύπαρξης που δημιουργεί, συνεχίζει να γοητεύει τη μεγάλη οθόνη. Α! και μια τελευταία παρατήρηση : Θρυλικό, αλλά και ομολογουμένως εμπορικά ελκυστικό, το όνομα του Φρανκενστάιν δεν λείπει σχεδόν από κανένα τίτλο ταινίας!

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.