Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

70 βιβλία και 9 ταξίδια

Tην Κίκα Ολυμπίου την πρωτογνώρισα μέσα από το μπλογκ της όπου ως Αναγνώστρια παρουσίαζε (και συνεχίζει να παρουσιάζει) τα βιβλία που διαβάζει.

Μου άρεσε το ευγενικό αλλά ειλικρινές ύφος του γραψίματος και επικοινώνησα μαζί της για να της ζητήσω να αναδημοσιεύσουμε στο peopleandideas.gr μερικά κείμενά της. Εκείνη δέχτηκε με χαρά ευτυχώς.

Όταν ήρθε κάποια στιγμή στην Αθήνα, την γνώρισα και από κοντά. Στην συνάντησή μας κατάλαβα ότι όλη η ευγένεια και η καλωσύνη που ανέδιδαν τα κείμενά της, μαζί με την ειλικρίνεια και το θάρρος της γνώμης της, ήταν και τα πραγματικά χαρακτηριστικά της συμπαθέστατης Αναγνώστριας-Κίκας που εκτός των άλλων είναι και δεινή ταξιδιώτισσα.

Το βιβλίο που εξέδωσε πρόσφατα η ίδια συνδυάζει τις δύο της αγάπες και έχει τίτλο 70 βιβλία και 9 ταξίδια. Εδώ συγκέντρωσε η Αναγνώστρια τα καλύτερα κείμενά της για να μπορεί κανείς να τα χαρεί και σε έντυπη μορφή. Τα ταξιδιωτικά καταλαμβάνουν ένα μικρότερο τμήμα του βιβλίου αλλά κι εδώ η συγγραφέας, χαρίζει τη γνώση της απλόχερα, με γενναιοδωρία και με ωραία ελληνικά, περιγράφοντας ταξίδια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Θεωρώ ότι έκανε πολύ καλά που προχώρησε στην έκδοση αυτή, διότι, έτσι, σαν βιβλίο, γίνονται τα κείμενα πιο χορταστικά. Από τα βιβλία που προτείνει ή απλώς παρουσιάζει (δεν λείπει και η αρνητική κριτική) έχω διαβάσει μόνο μερικά –κυρίως παλιότερα ή κλασσικά- και βρίσκω ότι τα γούστα μας συμπίπτουν. Μου αρέσει ο τρόπος που τα περιγράφει, με μια μικρή περίληψη στην αρχή, και το πώς στη συνέχεια τα αναλύει, προσπαθώντας πάντα με καλή διάθεση να καταλάβει τις συνθήκες κάτω απ’τις οποίες γράφτηκαν και τον σκοπό που εξυπηρετούν. Μπορεί κανείς να αντιληφθεί πόσο τυχεροί θα ήταν οι μαθητές της στην μέση εκπαίδευση, εκεί όπου εργάστηκε η Κίκα Ολυμπίου σαν φιλόλογος.

Από τα βιβλία που έχω διαβάσει ξαναβρήκα κάποια αγαπημένα μου, όπως τα Εγώ ο Κλαύδιος, Στην κόψη του ξυραφιού, Τα απομεινάρια μιας μέρας, Μαντάμ Μποβαρύ από ξένα και Ρωμιοπούλες, Η Χάλκινη Εποχή, Η πριγκηπέσσα Ιζαμπώ από ελληνικά. Από τα πιο καινούρια που η Αναγνώστρια διαβάζει μετά μανίας, μου γεννήθηκε η περιέργεια να διαβάσω Το γαλάζιο φουστάνι του Ανδρέα Δ.Μαυρογιάννη, τον Έλληνα γιατρό της Κ.Μέρμηγκα και την Δεξιά τσέπη του ράσου του Γ.Μακριδάκη. Από ξένα άλλα τόσα.

Αλλά πιο πολύ μου γεννήθηκε η επιθυμία να γράψω αυτό το κείμενο και να σας παρακινήσω να μπείτε κι εσείς στην ιστοσελίδα της Αναγνώστριας, η οποία προσφέρει με τις αναρτήσεις της καλογραμμένες, πολιτισμένες, ψύχραιμες και τεκμηριωμένες απόψεις για την λογοτεχνία. Όπως γράφει στον πρόλογο του βιβλίου της για να εξηγήσει την ενασχόλησή της με το διάβασμα: «Η σχέση μου με το βιβλίο νομίζω ότι ξεκίνησε από…το νηπιαγωγείο…την εποχή εκείνη λίγα ήταν τα παιδιά που είχαν τη δυνατότητα να έχουν δικά τους βιβλία. Και δεν φαντάζεστε πόσο τα ζήλευα!  Απόκτησα τα πρώτα δικά μου βιβλία περίπου στην ηλικία των 15 χρόνων.

Αυτή η στέρηση των βιβλίων των παιδικών μου χρόνων έμεινε ως απωθημένο».

Αν συμμερίζεστε αυτόν τον απόλυτο έρωτα για τα βιβλία, διαβάστε το νέο βιβλίο της Αναγνώστριας, σίγουρα θα σας αρέσει.  Σελίδες γεμάτες με βιβλία και ταξίδια για το καλοκαίρι αλλά και για κάθε εποχή του χρόνου.

 

 

Σχολιάστε το άρθρο

  • ΚΙΚΑ ΟΛΥΜΠΙΟΥ

    Λητώ μου, θερμά σ’ευχαριστώ για το τόσο ωραίο για μένα κείμενό σου. Το κοινοποίησα ήδη στο fb, Κρίμα που η απόσταση δεν μας επιτρέπει να έχουμε μια άμεση επικοινωνία. Θα είχαμε τόσα να πούμε…

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.