Is your thinking creative? Do you enjoy sharing your knowledge and widening your horizons? If yes, People & Ideas is for you. Simply be a reader or make one step further: participate and become a content curator or a content creator. With P&I, you follow, edit, create, experience and broadcast lifelong learning for everyone’s benefit.

(ΕΛ) Τουρίστας στη Βεργίνα

Post a comment

 • Οχι Λητώ, δεν θάλεγα οτι ήσουν “τουρίστας στη Βεργίνα” και στα πέριξ. Η καθαρή ματιά σου και οι εύστοχες, πολυεπίπεδες παρατηρήσεις μας έκαναν συνταξιδιώτες σ’αυτό το κομμάτι της Ελλάδας. Της Ελλάδας που επειδή την αγαπάμε,χαιρόμαστε τα καλά της και πονάμε για τα στραβά της.

 • Λητώ Σεϊζάνη

  Η περιοχή είναι μαγευτική, αν και όποιος την έχει επισκεφτεί σε διαφορετικές εποχές του χρόνου, δεν εκστασιάστηκε τόσο πολύ όσο εγώ, ίσως λόγω των πολλών πούλμαν που φέρνουν τους αντίστοιχους επισκέπτες και δημιουργείται πανδαιμόνιο. Αλλά τέτοια μέρη πρέπει να είναι τουριστικά, δεν γίνεται αλλοιώς. Όσο περισσότεροι τα δουν τόσο το καλύτερο. Ευχαριστώ Μαριάννα για το σχόλιό σου, ξέρω πόσο εκτιμάς τα ταξίδια.

 • Συμμερίζομαι κι εγώ τις απόψεις σου και για την Βεργίνα και για την Βέροια .
  Πηγαίνω συχνά γιατί ζεί εκεί και εργάζεται η κόρη μου . Οταν βγαίνω στο μπαλκόνι του σπιτιού της και κοιτάξω αριστερά νομίζω ότι βλέπω την ….θάλασσα (!) στο βάθος !!!!
  Και έχω ακριβώς την ίδια εντύπωση για τους ανθρώπους της !
  Παρατήρησες ότι δεν υπάρχουν φανάρια στις διαβάσεις αλλά οι οδηγοί σταματάνε πάντα για να περάσουν οι πεζοί ;

  • Λητώ Σεϊζάνη

   Ναι, Γλάρε, το παρατήρησα, γι’αυτό έγραψα “Χαμογελαστοί άνθρωποι που σε αφήνουν να περάσεις απ’τη μια πλευρά του δρόμου στην άλλη χωρίς να σε πατήσουν”.

   Η Βέροια μου έκανε πάρα πολύ καλή εντύπωση, θα ήθελα να ξαναπάω.

 • Στεργιούλας Γιώργος

  30 Δεκεμβρίου 2012, αποφάσισα με δύο συγγενείς μου απο το Χόγκ Κόγκ να πάμε να επισκευτούμε το μουσείο. Πριν δύο ημέρες τηλεφώνησα για να μάθω το ωράριο, παρόλο που η ιστοσελίδα έλεγε 8.30 με 15.00. Και στο τηλέφωνο μου επανέλαβαν το ίδιο ωράριο. Έφτασα μετά απο ένα δύσκολο ταξίδι, λόγο βροχής, απο τη Θεσσαλονίκη, στις 14.30. Στην είσοδο ένας παχουλός φύλακας φυλούσε την πόρτα της εισόδου κρατώντας την ομπρέλα του. Το παρακάλεσα να περάσω, ήταν απόλυτα αρνητικός. Σε λίγο έφτασαν δύο αυτοκίνητα με βουλγαρικές πινακίδες καθώς και δύο οικογένειες απο Αθήνα. Είχαμε μαζευτεί έξω απο την είσοδο περίπου δεκαεπτά άτομα. Ο ένας 9χρονος μικρός απο την Αθήνα έκλαιγε και παρακαλούσε να περάσει. Ο παχουλός φύλακας στον …κόσμο του. Έλεγε ” η δουλειά αυτή δεν μου επιτρέπει να έχω συναισθήματα”. Κάποιος απο την Αθήνα είπε στον φύλακα οτι έρχεται απο το μουσείο της Θεσσαλονίκης απ’ όπου και τον πληροφόρησαν οτι όπως όλα τα μουσεία έτσι και η Βεργίνα κλείνει στις 3.00. Εσύ είσαι που το λές. Ο φύλακας εξακολουθούσε να είναι στον κόσμο του, Και όταν του είπα οτι το λάθος ήταν δικό τους και όχι δικό μας, κοιτούσε απλά ..αδιάφορα και παγερά. Ο μικρός εξακολουθούσε να κλαίει και η μητέρα του να παρακαλάει, του είπα οτι λόγο των ημερών και της απόστασης του μουσείου ας άφηνε σαν χριστουγεννιάτικο δώρο, μόνο τα τέσσερα παιδιά να περάσουν για δεκαπέντε λεπτά. Στου κουφού την πόρτα που λέει και ο λαός. Ζητήσαμε το όνομα του, αρνήθηκε να το πεί. Ζητήσαμε το όνομα κάποιου προϊσταμένου και κάποιο τηλέφωνο και η απάντηση ήταν “εγώ κάνω κουμάντο εδώ”. Τι να πεί και αυτός ο καϋμένος!!
  ΑΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΛΟΓΙΕΣ ΤΩΝ ΑΝΩΤΕΡΩ ΛΥΠΑΜΑΙ ΠΟΛΥ ΚΥΡΙΟΙ – ΕΣ. ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, ΒΙΤΡΙΝΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΚΑΤΑΡΡΕΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΦΥΛΑΚΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΠΕΛΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΧΩΡΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΣΙΦΛΙΚΙ ΤΟΥ. ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΗΣΗ ΩΡΑΡΙΩΝ, ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑ ΧΩΡΙΣ ..ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ. ΘΑ ΕΛΕΓΑ ΤΗ ΛΕΞΗ “ΜΠΟΥΡΔΕΛΟ” ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΔΕΝ ΤΗ ΛΕΩ. ΑΠΛΑ ΛΕΩ ΚΡΙΜΑ……

  • Λητώ Σεϊζάνη

   Κύριε Στεργιούλα, δίκαιη η αγανάκτησή σας από την σκηνή που περιγράψατε και από παρόμοιες σκηνές που έχουμε ζήσει όλοι οι Έλληνες κατά καιρούς. Όμως ας προσέξουμε τη διατύπωση. Δεν φταίει η Ελλάδα, οι Έλληνες είμαστε το πρόβλημα. Αυτός ο απαίσιος τύπος χαιρόταν που είχε εξουσία στα χέρια του και σας έβλεπε να τον εκλιπαρείτε και να τον έχετε ανάγκη. Μέσα του ένοιωθε ηδονή. Στα χέρια αυτών των βολεμένων τύπων που με μέσον πήραν την θεσούλα τους στο δημόσιο, έχουμε υποφέρει όλοι. Στη συνέχεια αυτός, κουρασμένος από το εξαντλητικό ωράριο, θα γύρισε στο σπίτι του για να αποβλακωθεί με τούρκικες σειρές στην τηλεόραση. Κατά τ’άλλα μας φταίνε οι ξένοι που “μας ζηλεύουν” και θέλουν να μας πάρουν τον ήλιο και τη θάλασσα. Οι ξένοι βλαστημάνε με τις απεργίες μας και γελάνε με τα χάλια μας. Ούτε ζωγραφιστούς δεν θέλουν να μας βλέπουν. Αλλά πείτε μου, πότε έγινε διαδήλωση κατά του σαδισμού και της αναλγησίας των δημοσίων υπαλλήλων; Πάντα τους πολιτικούς βρίζουμε. Μα οι πολιτικοί σε κάτι τέτοιους τύπους βασίζονται.

 • Μαργιορή

  Τα εκθέματα και τα ευρήματα στο Μουσείο της Βεργίνας είναι πράγματι εντυπωσιακά.

  Αφού ταξιδέψατε ως τη Βέροια, ήταν ωραίο να επισκεπτόσασταν και τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της (βρίσκεται πίσω από το Δημαρχείο) που είναι πρωτοποριακή για τις υπηρεσίες της, και ξεχωριστή σε Ελλάδα και Ευρώπη. Είχε βραβευτεί το 2010 με το βραβείο «Πρόσβαση στη γνώση» του ιδρύματος Bill & Melinda Gates.

  Τα κτίρια της Βέροιας ήταν νεοκλασικά τα περισσότερα πριν τη δικτατορία, όπου έπεσε χρήμα σε εργολαβίες, έπεσαν κι αυτά, ξεριζώθηκε και το πανέμορφο πράσινο των δέντρων που στόλιζαν την πόλη. Η οποία πόλη ήταν ένα διαμάντι πριν το τσιμέντο και όταν η γεωργία απέφερε κέρδη και μια μεγάλη ποικιλία από ντόπια προϊόντα.

  Όσαν αφορά τις “κακές” συνήθειες των Ελλήνων, προσωπικά πιστεύω ότι αυτές θα αρχίσουν να εξαφανίζονται μόνο εάν σιχαθούμε την λαϊκίστικη, φτιασιδωμένη “κληρονομιά” που έχουμε παραλάβει, και στραφούμε στη λαϊκή μας παράδοση που τόσο έχει πολεμηθεί, αναζητώντας και δημιουργώντας (ένας-ένας και όλοι μαζί) βαθιά γνώση και ουσιαστική διαπαιδαγώγηση, περιφρονώντας τις απομιμήσεις πολιτισμού και τα έτοιμα, τυποποιημένα “προϊόντα” προερχόμενα από ξένα και εμπορικοποιημένα κράτη.

  Πολύ ωραία το άρθρο σας. Ευχαριστούμε.

  • Σας ευχαριστώ πολύ για το σχόλιό σας, για τις απόψεις σας και για τα στοιχεία που μας δώσατε σχετικά με τη Βέροια.

Share your thoughts

You like this article? Tell us your opinion.