Is your thinking creative? Do you enjoy sharing your knowledge and widening your horizons? If yes, People & Ideas is for you. Simply be a reader or make one step further: participate and become a content curator or a content creator. With P&I, you follow, edit, create, experience and broadcast lifelong learning for everyone’s benefit.

(ΕΛ) 12 μήνες 24 βιβλία

Sorry, this entry is only available in Greek.

Lito Seizani

Lito Seizani is a translator and a writer. She studied Italian and did her post-graduate studies in the field of translation. As a translator she worked for various magazines and for a television channel. She has published four volumes of poetry, a book for children, and has translated among other things, books by Thomas Hardy and Giovanni Verga.  She works on a daily basis for www.peopleandideas.gr as editor and writer. Some of her texts you can also find at her website.

Post a comment

 • Έλαβα αυτό το μήνυμα από την φίλη του People and Ideas E.Π. που είναι πάντα παρούσα σε συζητήσεις περί βιβλίων.

  “Καλή ιδέα να παρουσιάσεις τα βιβλία που διάβασες φέτος. Αυτό που μου έλειψε είναι μία άποψη πιό “παθιασμένη”, ίσως επειδή εγώ παθιάζομαι με τα βιβλία.
  Σκέφτηκα λοιπόν, να αναφέρω συνοπτικά κι εγώ μερικά βιβλία (από τα 31) που διάβασα φέτος, τα οποία με ενθουσίασαν. To “Ενα κάποιο τέλος” που αναφέρεις κι εσύ, θα βρισκόταν εδώ, αλλά το διάβασα το 2012!
  Τα μυθιστορήματα:
  1. Νίκη Αναστασέα “Πολύ χιόνι μπροστά στο σπίτι”: Ένα βιβλίο γεμάτο δύσκολα συναισθήματα, που βάζει τον αναγνώστη στη θέση όλων των μελών μιας οικογένειας που αντιμετωπίζει ένα πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Με άγγιξε όσο κανένα άλλο φέτος και θα το θυμάμαι για πολλά χρόνια. Μην το διαβάσετε αν θέλετε κάτι να σας φτιάξει το κέφι. Διαβάστε το αν θέλετε να δείτε τι σημαίνει πραγματική λογοτεχνία (τουλάχιστον, κατά την γνώμη μου).
  2. Sebastian Barry “Εις γην Χαναάν”: (Δεν ξέρω πώς είναι η μετάφραση, γιατί το διάβασα στο πρωτότυπο). Δεν είναι θρησκευτικό, αλλά η ζωή μίας ηλικιωμένης που ξεκίνησε από την Ιρλανδία και τελειώνει στην Αμερική, παρουσιασμένη σε δύο χρόνους (παρελθόν, παρόν) που μπλέκονται μεταξύ τους. Δεν είναι ιστορικό, αλλά παρουσιάζει κομμάτια της ιστορίας ιδωμένα με μία κοινωνιολογική ματιά (η μετανάστευση των Ιρλανδών γυναικών, οι σχέσεις κυρίων και υπηρετών, κ.ά.). Δεν είναι πολιτικό, αλλά μέσα από τις σελίδες του ζεί κανείς πολιτικά θέματα, όπως οι φυλετικές διακρίσεις, η συμμετοχή στον πόλεμο. Δεν λέω άλλα, γιατί θα σας χαλάσω τις εκπλήξεις. Κι αν σας φαίνεται δύσκολο, σας παραπλάνησα. Διαβάστε το!
  3. John Steinbeck “Τα σταφύλια της οργής”: (Δεν ξέρω πώς είναι η μετάφραση, γιατί το διάβασα στο πρωτότυπο). Κλασσικό, και όχι τυχαία. Το είχα διαβάσει πριν πολλά χρόνια, όταν δεν νομίζω ότι μπορούσα να το εκτιμήσω. Το ξαναδιάβασα φέτος μετά από προτροπή της κόρης μου και πιστεύω ότι είναι μεγάλη λογοτεχνία. Ξεκινάει αργά και στην αρχή είναι κάπως κουραστικό, αλλά αν επιμείνετε θα αποζημιωθείτε. Όλο το πανόραμα των 1930 (The Greta Depression) στις ΗΠΑ μέσα από τη ζωή μιάς οικογένειας, και ένα τέλος πραγματικά μοναδικό!
  4. Ανδρέας Μήτσου “Ο κίτρινος στρατιώτης: Δεν είναι φετινό, αλλά εγώ το διάβασα φέτος. Ο Μήτσου έκανε ένα σεμινάριο δημιουργικής γραφής και σκεφτόμουνα μήπως πάω, αλλά δεν είχα διαβάσει κανένα βιβλίο του. Τελικά το σεμινάριο δεν το αποφάσισα, αλλά ευτυχώς διάβασα αυτό το εξαιρετικό βιβλίο. Ακόμα κι αν δεν σας αρέσουν τα πολεμικά έργα (ούτε κι εμένα), είναι γραμμένο τόσο “προσωπικά”, που αξίζει να ακούσετε αυτή τη φωνή. Νομίζω η ανάγνωσή του μας κάνει και πιό συμπονετικούς (άρα καλύτερους) ανθρώπους.
  Κι ένα “επιστημονικό” βιβλίο:
  5. Malcolm Gladwell “The tipping point”: Δεν ξέρω αν έχει μεταφραστεί, αλλά αν σας ενδιαφέρει ο συνδυασμός ψυχολογίας, κοινωνιολογίας, διοίκησης, στατιστικής και παρεμφερών επιστημών, ακόμα και αν δεν έχετε σπουδάσει τίποτα από αυτά, αυτό είναι ένα βιβλίο γραμμένο απλά και κατανοητά, που αναφέρεται σε πολλά θέματα που έχουν εξεταστεί από ερευνητές και εξηγεί τον κόσμο γύρω μας, από το γιατί οι νέοι καπνίζουν ως τη σχέση μεταξύ βίας και γκράφιτι.
  Καλή ανάγνωση το 2014!”

 • Ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον σχόλιο! Όντως με τα περισσότερα δεν “παθιάστηκα”, αν εξαιρέσεις τους δύο Λεμπρέν που ήταν αποκαλύψεις για μένα! Επίσης μην ξεχνάς ότι για τα περισσότερα βιβλία είχα ήδη γράψει αναλυτικά, οπότε εδώ έκανα μια πολύ σύντομη παρουσίασή της, χωρίς αποσπάσματα και περιγραφές.
  Από τα βιβλία που προτείνεις εσύ, του Στάϊνμπεκ μόνο έχω διαβάσει και θα ήθελα να το ξαναδιαβάσω για τους λόγους που αναφέρεις. Φαίνεται πως δεν είναι καθόλου ξεπερασμένο, το άκουσα και από άλλους που το ξαναδιάβασαν μετά από πολλά χρόνια.
  Σ’ευχαριστώ και πάλι, ιδιαίτερα επειδή προτείνεις και ελληνικά βιβλία.

 • Pingback: Ενθουσιασμένη από την γνωριμία της Ελιζαμπέτ Βιζέ-Λεμπρέν — People & Ideas

 • Pingback: Αριστοτέχνες του διηγήματος – People & Ideas

Share your thoughts

You like this article? Tell us your opinion.